Bên cạnh vấn đề nắm chắc chắn lý thuyết, luyện tập tiếp tục bằng các bài tập thực hành là vấn đề vô cùng đề xuất thiết, độc nhất vô nhị là đối với những công ty điểm ngữ pháp đặc biệt quan trọng như câu trực tiếp với câu gián tiếp. Cũng chính vì thế, bài viết hôm nay chúng mình sẽ cung cấp đến các bạn những dạng bài tập phổ biến nhất của loại câu này để bạn cũng có thể ôn tập và củng gắng thêm kiến thức.

Bạn đang xem: Bài tập về câu trực tiếp gián tiếp co dap an

Mình đang tóm tắt sang một chút về các cấu trúc câu trực tiếp, con gián tiếp thường gặp mặt để chúng ta có thể nhớ lại và vận dụng ngay nhé.


Kiến thức cầm tắt về Câu tường thuật, câu loại gián tiếp

Câu trực tiếp: “S + V…”, S + said/ said khổng lồ Sb/ told.

(Trường hợp rượu cồn từ tường thuật chia ở thì lúc này thì khi gửi sang câu loại gián tiếp ta sẽ không còn lùi thì)

Câu trần thuật dạng câu kể: S + said/ said khổng lồ Sb/ told + that + S + V (lùi thì) 

Câu tường thuật dạng câu hỏi: S + asked/ wanted to lớn know/ wondered + if/ whether/ Wh-words + S + V (lùi thì)

Câu trần thuật dạng câu mệnh lệnh: S + asked/ told + O + (not) + lớn V

Trên đấy là một số kết cấu thông dụng, thường xuyên gặp. Xung quanh ra, còn một số cấu tạo đặc biệt khác. Bạn có thể tham khảo nội dung bài viết về Câu tường thuật để hiểu ra hơn nhé.

*
*

I. Bài xích tập viết lại câu

1. “I walked home after the event,” Tom said.

➔ __________________________________________________________.


2. “Do you enjoy listening to music?” Bin asked her.

➔ __________________________________________________________.

3. She said to lớn me “Can you speak Vietnamese?”

➔ __________________________________________________________.


4. “I don’t like this red cap,” she said.

➔ __________________________________________________________.

5. He said to lớn me “I haven’t finished my work”.

➔ __________________________________________________________.

6. “I must go trang chủ to make the dinner”,said Linda.

➔ __________________________________________________________.

7. “I have just received a postcard from my aunt,”my best friend said to lớn me.

➔ __________________________________________________________.

8. “Do your sister và brother go to the same school?” phái mạnh asked his friend.

➔ __________________________________________________________.

9. ”Give him a smile,”The photographer told him.

➔ __________________________________________________________.

10. “Don’t discuss this question now,” said my teacher to us.

➔ __________________________________________________________.

11. “If the weather is fine, I will go on a picnic with my friends,” she said.

➔ __________________________________________________________.

12. “What would you bởi if you had three days off ?” I asked him.

➔ __________________________________________________________.

13. “If you had listened to lớn my advice, you wouldn’t have made such a big mistake.” Julia said lớn LiLi.

➔ __________________________________________________________.

14. “I’m sure she will help you if you ask her.”, he told me.

➔ __________________________________________________________.

15. “I will be surprised if Mary doesn’t pass the exam.”, our teacher said.

➔ __________________________________________________________.

II. Tìm và sửa lỗi sai trong số câu tường thuật, con gián tiếp dưới đây

Salim told khổng lồ Alice to give her a hand. Cuong asked her whether did she like sports or not.Hoa promised her boy friend that she would expect to see him next Monday.Kim said her mother that she would visit her grandfather in Nha Trang the next day.Her father ordered her do not go out with him the day before.My neighbour told me that she will let me know as soon as she heard from him.The policeman asked Bob if he has really seen that happen with his own eyes.My father said that the xe taxi was coming now and asked if everyone was ready.Minh advised her husband don’ drink too much; however, he might thua trận control of the car and have a bad accident.Tam told her boyfriend that she is very glad he had come và invited him to sit down.

III. CHỌN ĐÁP ÁN ĐÚNG NHẤT

1. Harry said to lớn me, “If I were you , I would read different types of books in different ways.”

A. Harry advised me read different types of books in different ways.

B. I said khổng lồ Harry read different types of books in different ways to me.

C. I read different types of books in different ways lớn Harry as he told me.

D. Conan advised me lớn read different types of books in different ways.

2. Shall I make you a coffee?” Jan said khổng lồ the lady.

A. Jan wanted khổng lồ make a coffee for the lady

B. Jan refused khổng lồ make a coffee for the lady

C. Jan offered to make a coffee for the lady

D. Jan promised to make a coffee for the lady

3. Jun asked Ngoc why _________ the film on television the night before.

A. Didn’t she watch B. Hadn’t she watched

C. She doesn’t watch D. She hadn’t watched

4. Gin asked me _________ .

A. What time does the concert start B. What time the concert start

C. What time the concert started D. What time did the concert start

5. Yen said that she _________ there at noon.

A. Is going to lớn be B. Going lớn be

C. Will be D. Can be

6. Jack asked me _________.

A. Where vày you come from? B. Where vì chưng I came from

C. Where I came from D. Where did I come from?

7. They said that their house had been broken into _________.

A. The two days before B. Two days ago C. Two days before D. Since two days

8. Peter said he was leaving for Paris _________.

A. Next week B. The week previous C. Following week D. The following week

9. The woman wonders _________ doing well at school.

A. Whether her children are B. If her children were

C. Her children were D. Her children are if

10. The man asked the boys _________ .

A. Why did they fight B. Why they were fighting

C. Why they fight D. Why were they fighting

11. Judy _________ going for a walk, but no one else wanted to.

A.admitted B. Offered C. Promised D. Suggested

12. When he was at Oliver’s plat yesterday, Martin asked if he _________ use the phone.

A. Can B. Could C. May D. Must

13. Tom said that thủ đô new york _________ more lively than London.

A. Is B. Be C. Was D. Were

14. Sue was very pessimistic about the situation. I advised her _________.

A. No worry B. Not worry C. No lớn worry D. Not to worry

15. Someone _________ me there’s been an accident on the motorway.

A. Asked B. Said C. Spoke D. Told

IV. Ngừng các câu tường thuật, con gián tiếp sau

1. “Where is my umbrella?” she asked.

➔ She asked _________________________________________________________ .

2. “How are you?” Martin asked us.

➔ Martin asked us _____________________________________________________ .

3. He asked, “Do I have to bởi it?”

➔ He asked __________________________________________________________ .

4. “Where have you been?” the mother asked her daughter.

➔ The mother asked her daughter _________________________________________ .

5. “Which dress do you lượt thích best?” she asked her boyfriend.

➔ She asked her boyfriend ______________________________________________ .

6. “What are they doing?” she asked.

➔ She wanted lớn know _________________________________________________ .

7. “Are you going to the cinema?” he asked me.

➔ He wanted to know __________________________________________________ .

8. The teacher asked, “Who speaks English?”

➔ The teacher wanted lớn know ___________________________________________ .

9. “How bởi you know that?” she asked me.

➔ She asked me ______________________________________________________ .

10. “Has Caron talked khổng lồ Kevin?” my friend asked me.

➔ My friend asked me __________________________________________________ .

Đáp án bài xích tập Câu tường thuật, con gián tiếp

I.

Tom told me that he had walked trang chủ after the event.Bin asked her if she enjoyed listening khổng lồ music.She asked me if I could speak Vietnamese.She told me that she didn’t lượt thích that red cap.He told me he hadn’t finished his work.Linda told me that she must go trang chủ to make the dinner.My best friend told me that she/he had just received a postcard from her/his aunt.Nam asked his friend whether her/his sister và brother went lớn the same school.The photographer told him to lớn give him a smile.My teacher told us not lớn discuss that question then.She said if the weather was fine, she would go on a picnic with her friends.I asked him what he would vì chưng if he had had three days off. Julia told LilLi that she would not have made such a big mistake if she had listened to her advice.He told me that he was sure she would help if I asked her.Our teacher said that she would be surprised of Mary did not pass the exam.

II.

told to lớn ➔ tolddid she lượt thích ➔ she likednext Monday ➔ the next Mondaysaid ➔ said to/tolddo not go ➔ not lớn gowill let ➔ would lethas really seen ➔ had really seennow ➔ thendon’t drink ➔ not lớn dinkis ➔ was

III.

D 2. C 3. D 4. C 5. C 6. C 7. C 8. D 9. B 10. B 11. D 12. B 13. C 14. D 15. D

IV.

Xem thêm: Định Nghĩa Inline Là Gì ? Inline Là Gì, Nghĩa Của Từ Inline

She asked me where her umbrella was.Martin asked us how we were.He asked if he had to vị it.The mother asked her daughter where she had been.She asked her boyfriend which dress he liked best.She wanted lớn know what they were doing.He wanted to know if I was going to lớn the cinema.The teacher wanted khổng lồ know who spoke English.She asked me how I knew that.My friend asked me if Caron had talked khổng lồ Kevin.

Trên đây là một số dạng bài tập về câu tường thuật mà công ty chúng tôi đã tổng thích hợp được. Hi vọng những bài xích tập này đã khiến cho bạn nắm vững hơn về câu tường thuật. Chúc bạn học tốt!